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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

APR 0 22015

Mr. Robert Dritschel
Reagent Chemical

115 U.S. Highway 202
Ringoes, NJ 08551

Reference No. 14-0182
Dear Mr. Dritschel:

This is in response to your recent e-mail requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requirements for
transporting “NA 3178, Smokeless powder for small arms (100 pounds or less), 4.1
(flammable solid), Packing Group (PG) I.” We have paraphrased your questions and
answered them in the order provided.

Q1.  Can any quantity of smokeless powder be classified under the “Consumer
commodity, ORM-D” designation?

Al.  The answer is no. The “None” in Column 8A (Packaging Exceptions) of the
Hazardous Materials Table (HMT; § 172.101) for the entry “NA 3178, Smokeless
powder for small arms, 4.1, PG 1,” denotes that the HMR does not permit this
material to use the limited quantity and consumer commodity exceptions prescribed
for PG II and PG III, Division 4.1 materials in § 173.151.

Q2.  Isthere any quantity of smokeless powder that can be transported without a
hazardous materials bill of lading?

A2. Division 1.3C or 1.4C smokeless powder for small arms may be reclassed as
Division 4.1 provided all the conditions in § 173.171 are met. Division 4.1, PG I
material may be transported by motor vehicle under the Materials of Trade (MOTs)
exception in § 173.6. To retain its classification as a Division 4.1 material when
transported as MOTs, smokeless powder must meet the conditions of both
§§ 173.171 and 173.6. These sections together require that smokeless powder:

e must be transported domestically by motor vehicle;
¢ must be reclassed in conformance with §§ 173.56 and 173.58,;
e may not exceed 45.5 kg (100 pounds) net mass in one motor vehicle;
e must be placed only in combination packages —
o in amounts up to 0.5 kg (1 pound) gross mass per inner packaging,
o where inner packagings are arranged and protected to prevent
simultaneous ignition of the contents,



Q3.

A3.

Q4.

A4.

Qs.

o where the outer packaging is a UN 4G fiberboard box that meets the
PG I performance standard, and
o where the completed package must be the manufacturer’s original
packaging, or one of equal or greater strength and integrity, and must be
the same type that was examined for the material as required in
§ 173.56;
e must not exceed a net weight of 7.3 kg (16 pounds) in one completed package;
e must be placed in packagings that are sift proof for solids, securely closed,
secured against shifting, and protected against damage; and
e must be marked with common name or proper shipping name to identify the
material it contains, including the letters “RQ” if it contains a reportable
quantity of a hazardous substance.
In addition, the operator of the motor vehicle must be informed of the presence of
smokeless powder on board the vehicle and the requirements of § 173.6.

Does the driver of any quantity of smokeless powder have to be hazmat trained
and/or certified?

Unless otherwise excepted, the answer is yes. Each hazmat employee affecting the
safe commercial transportation of a hazardous material, such as smokeless powder
for small arms, must be certified by a hazmat employer as being trained in
accordance with 49 CFR Part 172, Subpart H. The hazmat employer must create

- and retain a record of the employee’s training and provide the employee with

recurrent hazmat training every three years (see § 172.704 (¢) and (d)). In addition,
operators of motor vehicles, including personal vehicles, transporting hazardous
materials must fulfill the driver training requirements prescribed in §§ 177.800(c)
and 177.816. Drivers of smokeless powder reclassified as a Division 4.1 material
and transported under the MOTs exception must be trained in the provisions of

§§ 173.6 and 173.171, as applicable, to ensure that the smokeless powder is eligible
to be reclassed as a Division 4.1 and complies with all applicable conditions

in § 173.6 and 173.171 to retain this eligibility. Further, in conformance with the
Federal Motor Carrier Safety Administration’s regulations, only drivers
transporting hazardous materials in vehicles that are required to be placarded under
Subpart F of Part 172 of the HMR must have a hazardous materials endorsement on
their Commercial Driver’s License (see § 383.93).

Smokeless powder can be reclassified from Division 1.3 or 1.4 (explosive) to 4.1
for domestic shipments by following the conditions required to qualify for this
exception in § 173.171 of the HMR. Does adherence to these noted conditions
provide relief from any other HMR requirements?

Other than as referenced earlier in this letter, the answer is no.

What are the HMR’s requirements that permit several 8 pound containers weighing
less than 100 pounds total to be transported domestically by vessel?



A5, Smokeless powder for small arms that has been approved and classed as Division
1.3C or 1.4C (explosive) may be reclassed as a Division 4.1 material when
transported domestically by motor vehicle, rail car, vessel, or cargo-only aircraft,
provided the applicable provisions in § 173.171 are met. Section 173.171 requires
that:

* These powders must be reclassed in conformance with the provisions
prescribed in §§ 173.56 and 173.58 (see § 173.171(a));

* The total quantity of smokeless powder may not exceed 45.5 kg (100 pounds)
net mass in one rail car, motor vehicle, or cargo-only aircraft, or in one freight
container on a vessel where the vessel contains up to four of these freight
containers (see § 173.171(b));

* Only combination packagings with inner packagings not exceeding 3.6 kg
(8 pounds) net mass are authorized, where inner packagings must be arranged
and protected so as to prevent simultaneous ignition of the contents, and the
complete package must be of the same type which has been examined as
required in § 173.56 (see § 173.171(c)); and

= Inside packages that have been examined and approved by the Associate
Administrator may be packaged in UN 4G fiberboard boxes meeting the PG I
performance level, provided all inside containers are packed to prevent shifting
and the net weight of smokeless powder in any one completed package does not
exceed 7.3 kg (16 pounds) (see § 173.171(d)).

Please note that, in addition to these conditions, all other applicable HMR
requirements to the transportation of these materials must be met.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

T. Glenn Foster _
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)
Sent: Friday, October 03, 2014 9:39 AM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Smokeless Powder Transportation

Shante and Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Dritschel briefly spoke with Shelby Geller in the HMIC.
Thanks,
Mike

----- Original Message----- '

From: Bob Dritschel [mailto: bdritschel@reagentchemical.com]
Sent: Friday, October 03, 2014 8:29 AM

“To: INFOCNTR (PHMSA) .

Subject: FW: Smokeless Powder Transportation

I would like to request a formal letter of interpretation for the following questions.

If the formal letter of interpretation can be sent back via email, | would appreciate it.
If it cannot, please mail the letter to the following address:

Robert Dritschel
Reagent Chemical

115 US Hwy 202
Ringoes, NJ 08551

I'am inquiring in regard to the transportation requirements for Smokeless Powder, specifically listed as NA3178
The questions that | have are as follows:
\ Can any quantity of smokeless powder be classified under the ORM-D designation?
“k Is there any quantity of smokeless powder that can be transported without placarding and a HazMat Bill of Lading?
% Does the driver transporting any quantity of smokeless powder have to be HazMat certified?
A I see in 49 CFR 173.171 that smokeless powder can be reclassified from HazMat Division 1.3 to 4.1 for domestic
shipments by following the noted conditions; does the adherence to the noted conditions relieve any of the other

requirements for hazardous material transportation?

6 What would be the domestic requirements to transport several 8 pound containers weighing less than 100 pounds total
in the transportation vessel?



| appreciate your response,

Bob Dritschel



